Categorieën
2018

De rode Tesla

Op 7 februari werd een Tesla de ruimte in geschoten en ik weet nog steeds niet wat ik daarvan moet vinden. Was dat nou een goed idee of een slechte grap?

Om even in herinnering te roepen: Elon Musk is de oprichter van SpaceX en de eigenaar van een rode Tesla Roadster. Het leek hem leuk om zijn auto met een Falcon Heavy-raket in een baan om de zon te brengen. De sportauto zweeft nu rondjes en omdat er webcams aan boord zijn, kun je meekijken. De lancering trok natuurlijk veel aandacht. Zou het lukken of zou de raket meteen verbranden? Maar alles verliep volgens het boekje.

En nu zweeft die Tesla daar.

Wat vind ik ervan? Is dit nu een briljant idee van een creatieve man die geld genoeg heeft om iets geks te doen? Is het een maffe stunt waar je best wel om kunt lachen? Is het een aanslag op het milieu vanwege de uitstoot van CO2 – en tegelijkertijd hilarisch want die milieu-vriendelijke Tesla is aan boord? Had hij dat geld niet beter aan armoedeprojecten kunnen geven?

Ik ben er niet uit. Goed en slecht zijn soms niet zo makkelijk van elkaar te onderscheiden.

(c) Dineke Spee

5 reacties op “De rode Tesla”

Men moet niet vergeten dat het project vooral bedoeld was om de manier van landen te testen. Deze was heel anders dan de gebruikelijke manier, maar werkt veel efficiënter en minder milieuvervuilender. Het toevoegen van de auto was vooral publiciteit (en vooruit, ook een beetje kwajongens-lol).

Volgens mij ontwikkeld SpaceX met succes een herbruikbare raket. Tot nu toe gaat de raket altijd verloren na de heenreis. Of je nu achter ruimtevaart staat of niet, dit lijkt wel een verbetering.

Om de test letterlijk wat gewicht mee te geven had Elon Musk een blok beton mee kunnen sturen, maar zag in deze Tesla wel iets ludieks. Stukje promotie natuurlijk en geef hem eens ongelijk. Het geld dat hij in deze projecten steekt moet ook verdiend worden.

Volgens mij timmert Elon Musk goed aan de weg met het geld dat hij verdiend heeft met eerdere succesvolle projecten (oa de opzet voor Paypal?). Het is vooral eigen vermogen dat hij in zijn projecten steekt, zonder tussenkomst van overheden en subsidieverstrekkers. Een succesvol ondernemer met ook nog eens visie (voor de toekomst). Een stukje eigenbelang, maar zeker heel oprecht op zoek naar betere en schonere alternatieven.

Elon Musk denkt de oplossing te hebben voor deze duurzaamheidsuitdagingen (ruimtevaart, elektrische auto, etc) en steekt zijn geld daarin. Andere personen dragen oplossingen aan voor andere vraagstukken (armoede, etc).

En niet alleen de Tesla ging mee, ook David Bowie klinkt nu door het heelal. Daar kan ik ook lang over nadenken.
Mijn eerste gedachte vorige week was overigens: hadden ze niet een lelijke auto de ruimte in kunnen schieten? Een Fiat Multipla bijvoorbeeld?

Ultiem doel: breng vracht en mensen naar Mars om er te gaan wonen. Zou de mensheid daar uiteindelijk wel kunnen leven, goed leven? En nog zoiets: gaat aards geloof mee op die expeditie?

Wel een goede manier voor een tijdcapsule dit… Het filmpje herinnert mij er wel aan hoe nietig we hier zijn op aarde…

Reacties zijn gesloten.