40dagentijd

Van Aswoensdag tot Paaszondag

Ga niet in discussie

Ga niet in discussie. Blijf beleefd. Bedank hartelijk. Dat zijn de tips die Amnesty International zijn collectanten meegeeft. Deze week is de jaarlijkse huis-aan-huis collecte. Ik doe er aan mee, in m’n eigen buurt. Een klein steentje bijdragen aan de strijd tegen onrecht, oneerlijke processen, onmenselijke behandeling.

Ik vind de reacties lastig, soms. “Moet je je mening maar voor je houden als die in jouw land niet is toegestaan.” Of: “Respecteer jouw door God gegeven overheid.” Of: “Die directeur van Amnesty heeft een veel te hoog salaris.” Auw. Ik bijt op m’n tong. Bedank beleefd  – voor niks.

Is er nou niemand die zegt dat het keigoed is dat er mensen zijn die doen wat wij zelf zouden moeten doen: opkomen tegen onrecht;  bezwaar maken tegen oneerlijke processen; vechten voor een menselijke behandeling van iedere gevangene, ongeacht zijn of haar mening of gedrag?

Waarschijnlijk ben ik veel te serieus. Ik ga zelf ook aan veel voorbij. Heel veel. Een beetje jouw normen op een ander leggen, nee da’s pas irritant.

Dan doet iemand een tientje in de collectebus. “Goed werk, dit.” Ik voel me een gezegend mens.

© Douwe

Collecte gemist? Geven kan altijd nog…

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Dineke 15 maart 2018

    Ja, je kunt beter voor een gezondheidsdoel collecteren dan voor Amnesty. Ik doe beide, en kan goed vergelijken. Terwijl ik altijd denk: ik hoop dat Amnesty dit werk blijft doen want wie komt er anders op voor al die mensen die het nodig hebben?
    Dus: blijf beleefd. En vooral: blijf collecteren en blijf geven!

  2. wytske 15 maart 2018

    amnesty doet keigoed werk…en jullie ook!!!!!!
    dAnk je wel!

© 2020 40dagentijd

Thema door Anders Norén