Categorieën
2018

Het is koud buiten

Echt heel erg koud. De kou die in je botten gaat zitten en je tenen er bijna af doet vriezen. Ik verkramp als ik op de fiets naar de bushalte ga. Ik trek de sjaal nog wat meer over mijn gezicht heen. Ik voel mijn schrale, verkouden neus pijnlijk worden. Ik duik in elkaar om mijzelf zo warm mogelijk te houden. Ik heb een hekel aan dit gevoel. Geef mij maar de warmte van een fijne zomerdag, wanneer ik in mijn t-shirt en korte broek over het strand kan (hard)lopen…

Jezus heeft waarschijnlijk geen vrieskou meegemaakt (hoewel hij ver voor de opwarming van de aarde leefde). Maar ook hij zal het vast niet aangenaam hebben gehad toen hij 40 dagen en 40 nachten in de “wildernis” doorbracht. Hij had in elk geval grote honger. Terwijl hij die nachten in de woestijn doorbracht, heeft hij misschien ook wel ineen gedoken in zijn kleren geprobeerd zichzelf warm te houden.

Eenmaal bij de bushalte teken ik een bloemetje op het bevroren raam. Ik antwoord op een Facebookbericht over schaatsen. Ik geniet van de rijp op de weilanden en het dunne vliesje van ijs op de sloten. Ik besef dat die vreselijke kou nu eenmaal nodig is om straks te kunnen schaatsen, om bloemetjes in bevroren ruiten te kunnen tekenen, om rijp op de velden te kunnen zien.

Ik besef dat Jezus de 40 dagen en 40 nachten wellicht nodig had om de beproevingen die volgden te kunnen doorstaan. Om in stilte zich voor te kunnen bereiden. Een tijd van inkeer en bezinning voordat er een uitdagende periode aanbreekt, om uiteindelijk op te kunnen staan en met goede moed de toekomst in te gaan. Misschien tekende hij wel bloemetjes in het zand van de woestijn.

(c)Heidi

2 reacties op “Het is koud buiten”

Meteen al die zware testcase: Jezus was gedoopt door Johannes de Doper en dan meteen die levensgevaarlijke stille 40-dagen tijd voor Hem! Stilte’s die een paar keer werden doorbroken door zijn grote tegenstander. Maar tegelijkertijd waren deze dagen ook erg spannend voor ons. Als hij zich één keer door die duivelse verleidingen had laten verleiden, dan ……………………….. ……………………………………………….Geen hoop -Geen PASEN.
Gisteravond oefende ik in een kerk in Den Dolder met meer dan 100 mensen om de stilte te ervaren. Een stilte-retraite. Een aanrader. Zie verder: http://www.mirjamvandervegt.nl

Reacties zijn gesloten.