40dagentijd

Van Aswoensdag tot Paaszondag

Hokjes

Ag man, wat vind ik het toch irritant om in een hokje geplaatst te worden. Laat dit nou net vaak gebeuren als christen. Kijk je ook TV? Ga jij elke zondag naar de kerk? Lees je dan ook altijd de Bijbel? Dat zijn de vragen die ik het meeste hoor. Van de week was het weer het zelfde liedje. Ik vertelde een collega die niet gelooft, dat ik een christen ben. Ik kreeg het antwoord dat is geen geloof, protestants, katholiek, orthodox dat zijn geloven. Christen is de verzamelnaam. Hij heeft een punt, maar ik was het niet met hem eens.

Als christen ben je niet altijd zwart of wit, je past niet altijd in het binnen het label van een geloofsstroming. Je bent divers, niet iedereen leest elke dag de Bijbel en sorry ik ga ook niet elke zondag naar de kerk. Ben ik een christen? Jazeker! Ik geloof in een actieve God die elke dag werkt aan deze wereld, ik geloof in Jezus die zijn leven voor ons gaf opdat wij vrij mogen leven. IK GELOOF!

Al die hokjes zijn volgens mij niet waar het geloof om draait.  Geloof gaat niet om een perfect leven te leiden. Geloof is het omarmen van God en te leven zoals hij dat wil.

Leef je leven, wees goed voor de ander en maak je vooral niet druk om in welk hokje je geplaatst wordt. Draag je geloof uit door er voor de ander te zijn niet door te roepen dat je in het ene hokje past. God heeft je gemaakt om jezelf te zijn. Jezus gaf zijn leven zodat je vrij bent hierin. Wees jezelf en probeer niet alsmaar te voldoen aan een hokje als je er niet in past. Leef in de vrijheid die hij je gegeven heeft.

(c) Bart

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Douwe 12 maart 2018

  Da’s een mooi stuk, Bart. En de laatste alinea is gewoon keigoed, wat mij betreft. Dankjewel!

  • Luut Boeijenga 13 maart 2018

   Jouw afbeelding van de ‘hokjes’ vind ik goed gekozen bij je mooie bijdrage. Ik telde net iets meer dan 20 van die ‘hokjes.’ Alleen in Zeist hebben we meer dan 20 gemeenten en kerken bij elkaar. Mooi hoe jij reageerde als Christen op je ongelovige collega. Ik las overigens dat in de tijd dat Jezus op aarde rondwandelde, zijn volgelingen nog geen christen werden genoemd. Dat gebeurde toen Hij naar de zijn Vader in de hemel was gegaan. Het woord ‘christen’ wordt slechts 3x in het NT gebruikt. Het verwijst in alle gevallen naar de eerste christenen van de vroege kerk. o.a(Hand. 11:24. Hand.26:28)
   Vanmorgen las ik ‘het gebed van Jezus’ in Joh. 17. Hij had het moeilijk. Na dit gebed werd hij gevangen genomen.

   Ik citeer vanuit de Bijbel in Gewone Taal Joh. 17: 20 t/m 22)
   “Vader, ik bid niet alleen voor mijn leerlingen. Ik bid voor alle mensen die in mij zullen geloven als ze uw boodschap horen. Laat alle gelovigen samen één zijn. Net zoals wij samen één zijn, Vader. En laat alle gelovigen ook één zijn met ons. Dan Zullen alle mensen op aarde geloven dat u mij gestuurd hebt.”

© 2020 40dagentijd

Thema door Anders Norén