Categorieën
2018

Kruisbeeld

Tussen Kunst & Kitsch, zo’n programma waar ik nog wel eens even bij blijf hangen. Allemaal mensen die hun oude shit meeslepen om te horen hoeveel het waard is. Maar veel waardevoller zijn soms de verhalen die er achter zitten. Een gelukje bij de kringloop, een erfstuk, maar geen idee wat ik er mee moet. Dat soort spul.

In de aflevering van 7 februari 2018 een kruisbeeld van Jezus, met aan zijn voeten geknield Maria Magdalena, met wie hij (naar het schijnt) een verhouding had. Maar dan komt er nog meer: onder het kruis is de schedel van Adam afgebeeld. Daar waar Adam (van Eva) is begraven, daar is een zaadje gepland en daaruit is de boom gaan groeien en het hout daarvan is gebruikt voor het kruis waar Jezus aan opgehangen is.

Wat? Een schitterend en inspirerend beeldverhaal, wel een tikje luguber ook altijd. Dat de dood van Jezus voorzien was, dat weet ik. Maar vanaf het begin van de mensheid? Noem het ‘fake news’ uit 1520, framing, artistieke vrijheid. Neem de tijd om het even op je in te laten werken en bedenk eens met wat voor gedachte al die bomen om je heen ooit geplant zijn.

En toen dacht ik: Bekijk de uitzending over het kruisbeeld eens als metafoor voor ‘je geloof’ of ‘je zijn’. Het ligt onder het bed, in de garage in een kartonnen doos want je hebt al te veel rotzooi in de huiskamer, maar het is al heel lang in de familie. Ja, waarschijnlijk zelfs al vanaf de beeldenstorm en misschien al ver daarvoor. Het zit diepgeworteld en is wellicht voorzien. Maar dat zie je pas als je het tevoorschijn haalt.

(c) Maarten

4 reacties op “Kruisbeeld”

Ik heb er een. Een klein houten kruisje. Ooit gekregen als cadeautje bij mijn belijdenis. Behoorlijk “oneerbiedig” verhuist dit inderdaad steeds van een doos naar een opbergmap, naar een postvak, naar het bureau, naar de boekenkast, naar de buffetkast, naar het nachtkastje, naar een stofnest ónder het nachtkastje… en meestal begint na een tijdje een nieuw rondje door het huis. Enerzijds weet ik vaak niet wat ik er op dat moment even snel mee moet. Anderzijds gaat het tóch wel weer vaak door m’n handen…

Mooi Maarten: ‘diepgeworteld’ en ‘dat zie je pas als je het tevoorschijn haalt’. Bedankt!

Leuk dat filmpje Maarten! Dineke en ik kijken ook vaak met veel plezier naar zo’n uitzending. Je zult maar treffen dat een Jezusbeeldje 10.000m euro opbrengt. Bij ons in Huis ter Heide hang aan de muur een bescheiden bruin houten kruisje. Geen crucifix: een kruis waar je Jezus op ziet hangen. Ik kan enorm onder de indruk komen van mooie kerken en kathedralen, inclusief hun beelden waaronder crucifixen. Maar een naakt houten kruisje betekent meer voor me. Een crucifix zou ik niet gauw ophangen. Graag kijk ik al voorbij de lijdenstijd Paulus in 1 Cor.15:13,14,15(bijbel in gewone taal):
Stel dat zij gelijk hebben. Stel dat de mensen niet zullen opstaan uit de dood. Dan kan Christus toch ook niet opgestaan zijn? Maar als christus niet opgestaan is, dan is alles wat wij vertellen, onzin. Dan is ook het hele geloof zinloos. ………………………………
Het blijft een mysterie maar voor mij met gevoelens van bevrijding.

Best een spannend citaat uit de Bijbel, Luut. ‘Mysterie’ en ‘bevrijding’ , misschien kunnen we daar ook mee vooruit?

Reacties zijn gesloten.