40dagentijd

Van Aswoensdag tot Paaszondag

Tien tips voor goed leven

 1. Neem de tijd om wakker te worden.
  Wat rekken en strekken helpt om fris aan de dag te beginnen. Sla nooit je ontbijt voor die dag over en vergeet daarbij niet het voedsel voor je ziel: een gedicht, een spreuk, even een kaars aansteken op je “altaartje”, een stukje lezen uit het Evangelie. Zo begin je met goede moed aan de nieuwe dag.
 2. Neem bewust pauzes.
  Als je eigen baas bent, maar ook als je voor een baas werkt, zorg er dan voor dat je bewust pauzes neemt. Even je gedachten verzetten, lichaam en geest ontspannen, een blokje om. Pauzes in je werk verminderen niet de arbeid die je verzet. Ze voegen wel kwaliteit toe aan je leven.
 3. Zorg voor iets in je buurt dat je goede zin geeft.
  Een foto, een bloem, een mooi steentje, gevonden of gekregen. Zorg ervoor dat het in je zicht ligt en kijk er regelmatig na met een glimlach op je lippen.
 4. Maak van goede voeding een goede gewoonte.
  Het kost wat meer. Zie het als een investering in je lichaam en geest. Het voedt goed en het voelt goed om producten te eten, waarmee niet is gerotzooid en waarvoor niet door anderen is geleden. Zo is het ook een bijdrage aan een wereld met minder lijden.
 5. Haal een vreemdeling in huis.
  Mocht je daarvoor ruimte hebben biedt die dan aan een vluchteling aan. Het is een concrete vorm van lotsverbondenheid en solidariteit. Er kan een wereld voor je opengaan. Je raakt verbonden met een andere kant van de wereld. Letterlijk en figuurlijk. Maak wel goede afspraken.
 6. Zet in op milieusparend huishouden.
  Wat voor je lichaam geldt, geldt ook voor je huis. Haal kwalitatief goede spullen binnen om het te verzorgen. Er is een keur aan producten die goed hun werk doen en niet of minder schadelijk zijn voor de wereld waarin je woont.
 7. Neem de tijd voor besluiten.
  Laat jezelf niet dwingen tot een besluit dat nog niet rijp is. Niet in je gezin en niet op je werk. Vraag een week bedenktijd. In die tijd kunnen inzichten groeien en rijpen, ook bij de anderen. Vaak kan daarna een besluit genomen worden dat door allen wordt gedragen.
 8. Thuis in de natuur.
  Breek er regelmatig even tussenuit om van de natuur te genieten. Probeer belangstelling te krijgen voor deze altijd aanwezige en geduldige buur, waarmee je wezenlijk bent verbonden. Zie het als een levend schepsel dat graag geeft, maar ook aandacht en genegenheid nodig heeft om zich zelf te zijn.
 9. Blij zijn met minder.
  Het is heerlijk af en toe iets moois voor jezelf te kopen. Probeer daarbij te voorkomen dat de dingen jou in je greep krijgen en jouw koopgedrag gaan bepalen. Je geniet meer van het moois dat je hebt als er veel ruimte of leegte om heen is.
 10. Terugzien in dankbaarheid.
  Het is mooi om ’s avonds de dag af te sluiten met een korte terugblik. Dat kan bij een glas wijn of in een meditatief moment. Laat door je heen gaan hoe het leven dat jou heeft voortgebracht je ook vandaag weer met vele draden heeft verbonden met zoveel andere levens. Voel je een deel van dat grote geheel. Alle kans dat je dankbaar in slaap valt.

Van de website van het – inmiddels naar Brabant verhuisde – Franciscaans milieuproject Stoutenburg.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Marion 20 maart 2018

  Mooie tips ik neem ze ter harte!

 2. Efrim 23 maart 2018

  Heerlijke tips.

© 2020 40dagentijd

Thema door Anders Norén