40dagentijd

Van Aswoensdag tot Paaszondag

Zoektocht naar het goede leven

Ken je die reclame van dat bekende smeersel voor toastjes en stokbrood en zo? Je weet wel, die Franse. Of die andere met Italiaanse olijfolie. In zulke filmpjes zie je vaak zonovergoten landschappen, waar vervolgens een enorme eettafel staat. Aan tafel zitten complete families, of de hele buurt, jong en oud met elkaar te praten, te lachen, te eten en te drinken. De tafel staat nokkievol met allerlei heerlijkheden. De rode wijn wordt uitgeschonken door goedlachse mannen met een snor die je ook bijna nooit in het dagelijks leven aantreft. Maar hee, alles voor de reclame.

Het is het beeld van de typische bourgondische leefstijl. Vaak wordt in één adem genoemd met het goede leven. De Zuid-Europeanen zijn er goed in. De Fransen, De Italianen, De Spanjaarden. Leve het goede leven. Genieten met een stokbroodje met kaas en een mooi glas wijn. Jazeker, dat is goed leven, denk ik ook best vaak.

Vorig jaar interviewde ik voor Opgang, het kerkblad van de Protestantse wijkkerken in Zeist, de burgemeester van Zeist, Koos Janssen. In ons gesprek had hij het over de zoektocht naar het goede leven. En dat was wel iets anders dan de geijkte reclamebeelden. Hij zei in het interview onder meer dit:

“Voor mij is het goede leven het leven dat mensen zouden willen leiden. Dat ze dat ook kunnen. Tegelijkertijd is het ook jezelf de vraag stellen: Wat ís voor mij dat goede leven dan? Je moet op zoek naar het waarom. Het staat voor mij in ieder geval vast dat het altijd in relatie met een ander moet staan. Als iemand het niet redt in dat goede leven, is het belangrijk dat een ander naar die persoon omziet om een duwtje in de rug te geven. Om een steuntje te zijn. Je moet omzien naar elkaar om te delen in dat goede leven.”

Hoe is dat voor jou? Wat betekent het goede leven eigenlijk voor jou? Lijkt het op het reclamebeeld of gaat het meer naar wat de burgemeester zegt? Of misschien denk je sowieso aan iets heel anders. Zeg het maar!

(c) Daniël

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Dineke 13 maart 2018

    Hoi Daniël, mooie bijdrage! En gefeliciteerd met een burgemeester die nadenkt…
    Ik herken wat hij zegt over het goede leven: het staat altijd in relatie met een ander.
    En daarbij moet je dan ook nog bedenken dat wat een goed leven voor mij is, niet per se een goed leven voor de ander is. Dat bedoel ik niet als domper, maar het maakt wel duidelijk hoe ingewikkeld het (goede) leven is.

  2. Maarten 2 april 2018

    Als ik mij niet vergis is het de KRO die zijn programma’s eindigt met ‘Goed leven volgens …’ en dan vervolgens een quote van iemand in het programma. En niet zelden opbeurende quotes over een zwaar onderwerp, als een soort van lichtpuntje of anker. Volgens mij lukt het iedereen wel een mooie persoonlijke quote eruit te persen, ook als het even wat minder gaat. Laat het voor die periode een hoopvolle mantra zijn en worden.

© 2020 40dagentijd

Thema door Anders Norén