Categorieën
2016

Meet Leyanis

“Dat ik elke dag een beter persoon word en iets aan God terug kan doen”. Quote van een jongere op Cuba, een jaar nadat ze de kerk ging bezoeken. “Ik kwam er, vond het er leuk en ik bleef”. Ook zoiets. Een jongere op Cuba wordt geïnterviewd en zegt dit zonder schroom in de camera.

Ik ben vrijwilliger in een protestantse kerk in Zeist. Bevoorrecht voel ik me dat ik daar jongeren zie en spreek. Maar zo’n quote heb ik nog nooit uit de mond van een van mijn ‘eigen’ jongeren gehoord. Voor ons – ja ook voor mij – is het vaak niet zo duidelijk wat geloof in God betekent, laat staan dat je daarover klip en klaar aan anderen wilt vertellen. “Elke plaats ter wereld is goed om te vertellen over liefde en geloof in Jezus.” Euh, ik houd mijn geloof vaak liever voor mezelf, okee?

Soms wou ik dat mijn geloof net zo uitgesproken was. Maar op andere momenten denk ik dat het christelijke geloof in onze wereld toe is aan nieuwe beelden en verhalen, aan nieuwe taal en rituelen. En dan bedoel ik niet The Passion in plaats van Mattheüs Passie, maar echt iets anders.

Heb jij dat nou ook?

© Douwe van Barneveld

2 reacties op “Meet Leyanis”

Mooi verhaal. Het is echter ook wel jammer, want je ziet niet aan mensen of ze geloven. Soms zou het wel fijn zijn dat er een mogelijkheid zou zijn om met nieuwe mensen over het geloof te praten. Bijvoorbeeld misschien op de studie.

Maar ik hoor ook wel eens van bijvoorbeeld migrantenkerken dat wij stijve Hollanders ook niet moeten doen alsof we zo’n uitgesproken geloof hebben. Dat hoort niet bij onze manier van doen. Wij zijn meer van het twijfelen en het polderen. Gelukkig is het niet overal hetzelfde en ben je op jouw manier christen, samen met al die andere gelovigen over de hele wereld – op hun manier.

Reacties zijn gesloten.