Categorieën
2016

Ondertussen: Amnesty Collecteweek

Je mag gerust zeggen dat ik een ervaren collecteloper voor Amnesty International ben. Al jarenlang maak ik mijn vaste rondje. De gezichten achter de verschillende deuren zijn me langzamerhand  bekend en sommigen kennen mij ook. ‘O ja, u bent van Amnesty, ik hoorde de aankondiging voor de collecte al op de radio.’ En een veel gehoorde opmerking: ‘Ik heb haast geen kleingeld meer, wanneer gaan jullie over op pinnen?’

Dit jaar kreeg iedereen die iets in de collectebus deed, een kaartje met daarop een kortingscode die je in de webshop van Amnesty kunt gebruiken. Ik vind dat handig bedacht want je loodst belangstellenden op die manier meteen naar je website en dus naar je bestaansreden.

Maar dat vond niet iedereen. Een uiterst gedistingeerde heer met wit haar gaf een briefje van 5 euro. Niet niks voor een collecte! Toen ik hem met een glimlach het kaartje overhandigde en vertelde waarvoor het was, zei hij: ‘Ach mevrouw, dat is toch niet nodig. Er hoeft toch niet altijd iets tegenover te staan als je iets doet…’

Zijn opmerking zette me aan het denken. Ik vroeg me af waarom ik collecteer. En ik bedacht me dat ik dat doe omdat ik hoop dat Amnesty iets zal doen als iemand van wie ik houd onterecht gevangen zou zitten. Dus is het belangrijk dat Amnesty er is en blijft bestaan.

Wat zou de motivatie zijn van andere mensen die collecteren?

Als ik volgende week samen met de andere collectanten de collectebus inlever en het geld uit mijn bus tel, zal ik het toch eens vragen.

© Dineke Spee

PS: SMS ‘AMNESTY’ naar 4333 en doneer eenmalig € 2,00