Categorieën
2016

Hope for a New Life

Morgen is het Palmpasen. In kerken wordt verteld over Jezus die op een ezel rijdt en feestelijk wordt ingehaald in Jeruzalem. Bevrijding komt, nieuw leven gloort.

Heb je deze foto al gezien? Het is de World Press Photo 2015.

warrenrichardson-hopeforanewlife
Hope for a New Life – © Warren Richardson

Fotograaf Warren Richardson wist eigenlijk niet wat hij fotografeerde. Urenlang volgde hij de vluchtelingen bij de Hongaars- Servische grens. Het was een zomernacht, er was alleen maanlicht. Het was vochtig en koud en de grenspolitie zat de vluchtelingen op de hielen. Toen hij in het maanlicht bij het prikkeldraad beweging zag, drukte hij af. Pas later kon hij de schimmige beelden bekijken. Op de scheermesscherpe grens tussen twee landen wordt een baby doorgegeven.

De volstrekte weerloosheid van die baby deed mij denken aan de weerloosheid van Jezus op de ezel.

Hoop op nieuw leven, zo noemde de fotograaf zijn foto. De rol prikkeldraad is de grens tussen dood en leven. Jezus gaat met die intocht een grens over, er is geen weg meer terug. Iedereen zal zich met zijn bestaan bemoeien. Judas die hem verraadt, Petrus die hem verloochent, de raad van oudsten van het volk, Pilatus, Herodes, soldaten. Hij gaat van hand tot hand, van mond tot mond. Zelf zegt hij nauwelijks meer iets.

Of toch: vergeef het hun.

© Dineke en Douwe

3 reacties op “Hope for a New Life”

De Word Press photo 2015 heb ik ook langs zien komen. Aangrijpend. Is het een idee om deze shot met tekst met de beamer te tonen tijdens een avond in de stille week?

Wat een leuke foto van Efraïm! Heb ik het goed dat hij songwriter is en onlangs een cursus moest volgen in Ierland? Dat kan ik natuurlijk aan hem zelf vragen via deze blok. Een vraag aan Efraïm. Welke teksten of tekst die je zelf hebt bedacht, helpen jou het meest als je nadenkt over één aspect van de 40-dagen tijd?

Ik zit niet in Dublin! Mij wil je niet horen zingen hoor! ;-). Een goede vriend van mij zit daar wel. Bij de 20ste blog kan je muziek van hem horen.

Reacties zijn gesloten.