Categorieën
2017

PAX. Lekker vredig?

Alles wat ik bij IKEA koop, wordt daar door vrachtwagens gebracht. Die zijn van een transportbedrijf  (Samskip van Dieren). En dat besteedt het werk weer uit aan andere transportbedrijven. Bedrijven die goedkoop werken, dus met chauffeurs die in Oost Europa wonen. Die zijn dus in West Europa onderweg tussen fabrieken en magazijnen. Chauffeurs die vaak ook minder rechten hebben: ze werken langer, krijgen minder betaald en rusten en eten onderweg is moeilijk. De vakbond kwam deze week in actie.

‘Het is allemaal legaal’. En zo blijft mijn PAX kast betaalbaar Zweeds design. Toch wringt hier iets. Ik zou graag wat meer betalen voor ‘eerlijk’ transport. Maar dan worden deze banen weer ‘ingepikt’ door Nederlandse chauffeurs en verdwijnen de Oost Europese ‘gelukzoekers’ naar andere oorden. Vind ik ergens niet eerlijk.

Heb jij een oplossing die fair is?

© Douwe

5 reacties op “PAX. Lekker vredig?”

Voor een goed product is er totale samenwerking nodig in de keten. Ik geloof niet dat de chauffeurs de enige zijn die uitgebuit worden.
Zelf ben ik meer in de foodwereld te vinden. Supermarkten hebben grote marges op AGF, boeren verdienen weinig. Lastig.

Heel lastige vraag! Ook omdat Ikea het op andere duurzaamheidspunten wel heel goed doet, ze zijn o.a. pioniers op het circulair hergebruiken van meubelen. Duurzamer worden gaat met kleine stappen, daarvoor is het belangrijk om alle nog-niet-goede aspecten steeds weer te benoemen, ook in dit soort blogs, heel goed! Dit soort vragen houden ook mij zeker bezig, zie bijv: http://www.sdgnederland.nl/nieuws/zeventien-doelen-koop/

Gelijk een vraag terug: Wie kent een goed meubelbedrijf dat wel heel eerlijk en duurzaam is?

ik koop maar heel soms iets bij ikea. zelf ga ik liever voor duurzaam. tijdloze meubelen die veel jaren meegaan en spullen van de kringloop.

Er zijn meubelmakers, ook hier in Zeist. Ik weet in ieder geval van één die maakt en restaureert en duurzaam werkt. In Utrecht zit een kastenmakerij die heel duurzaam werkt, daar een uitdaging van maakte – en ook heel betaalbaar is. Roel Bosch weet nog wel welke dat is.

Wat ingewikkeld. Goed om er over na te denken. Ookal blijf ik ook blij met mijn kast. Het iscevht lastig.

Reacties zijn gesloten.