Categorieën
2018

Aardedonker

We zijn altijd op zoek naar licht. In ons deel van de wereld zijn we blij als de zon hoger komt, langer schijnt. Nu de lente aanbreekt schakelen we graag naar ‘zomertijd’*, om ’s avonds wat langer van licht en warmte te kunnen genieten. Duisternis en kou, da’s niks voor ons.

Als de zon overdag verdwijnt, zoals bij een zonsverduistering, is de hele mensheid op z’n minst gebiologeerd door dit verschijnsel, soms zelfs in grote paniek. Het zit diep: zonder zon geen leven op aarde.

In Voluspa, een oud IJslands geschrift, wordt vermeld dat in het jaar 939 de rook- en stofwolken van een langdurige vulkaanuitbarsting, het leven op IJsland bijna wegvaagden. In heel Europa waren er grote gevolgen: het bleef donker en nat, oogsten mislukten, ziektes staken de kop op. Gelukkig herstelde de natuur en kwamen er nieuwe levenskansen.

– Toen Jezus stierf, werd het een paar uur donker

Vandaag kun je ook zelf het licht even uitdoen, want het is Earth Hourvan 20.30 – 21.30 uur. Licht uit voor de aarde. Ondertussen even nadenken. Want voor je het weet veroorzaken we zelf onze duisternis, met alle gevolgen van dien.

(c) Douwe

* vannacht gaat de zomertijd in: je klok dus een uur vooruit!