Categorieën
2018

Laatste avondmaal

Op donderdag 1 maart – in de voorjaarsvakantie – bezocht ik samen met mijn al 50 jaar lang beste vriendin en onze mannen het Laatste Avondmaal in Milaan. De dag ervoor hadden we op het zonovergoten dak van de Duomo – die 40.000 mensen kan herbergen – gestaan en 1 maart gingen we met de metro door een grijs, besneeuwd Milaan naar de Santa Maria delle Grazie.

Enige haltes voor we zouden uitstappen, werd mijn man er door een medepassagier van de metro op attent gemaakt dat zijn rugzak openstond. Mijn tas met portemonnee bevonden zich daarin en mijn portemonnee stond inmiddels open. Alle pasjes waren er nog. De € 30 die ik bij mij had gestoken waren echter gestolen. Ik kon me er niet druk om maken, nu ik naar het Laatste Avondmaal ging.

Bij de Santa Maria delle Grazie, een kerk in het centrum van Milaan, gingen we de entree naar de daarnaast gelegen refter binnen. Met een groep van ongeveer 30 mensen mochten we op het afgesproken tijdstip naar binnen. De enorme afmeting van dit fresco secco overweldigde. Ik had me altijd iets veel kleiners voorgesteld.

Natuurlijk probeerden we meteen te achterhalen welke namen van de apostelen bij welke figuren hoorden. Toen we erachter waren wie Judas voorstelde, zag ik hoe zijn linkerhand naar het brood greep en zijn rechterhand iets omklemde. Dat was vast het zakje met de 30 zilverlingen die voor het verraad aan hem waren betaald.

Na een kwartiertje moesten we de refter weer verlaten.

Wat zijn € 30 in mijn leven? Niks. Eén maaltijd. Jezus werd voor 30 zilverlingen verkocht en gedood. Die ervaring stelt de realiteit in een ander perspectief, een perspectief dat Leonardi da Vinci prachtig heeft weergegeven in zijn Laatste Avondmaal, zijn Ultima Cena of ook wel Cenacolo.

(c) Hanneke

 

klik en zoom in voor details

2 reacties op “Laatste avondmaal”

Dank voor deze mooie bijdrage die me ook raakte. Toen ik de afbeelding van het Laatste Avondmaal op mijn computerscherm vergrootte, kon ik meer details zien.
Het blijft echter een mysterie die mij op deze stille donderdag een extra aanzet geeft tot reflectie.

Reacties zijn gesloten.