Categorieën
2018

Vasten met plastic

Begin deze maand was er de week zonder vlees. Nou leef ik zelf al 1000 weken zonder vlees, dus echt veel belangstelling had ik daar niet voor. Totdat ik las dat überhaupt het bestaan van zo’n week bij mensen ergernis wekt. Want: het zou het signaal afgeven dat mensen die wel vlees eten een minder soort mensen zijn. Zie hier. Vond ik raarrrr.

Maar goed. Ieder voor zich dus. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. En laat het ook daar.

Ik moest ineens denken aan die woorden van Jezus: Wanneer jullie ​vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het ​vasten​ zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie ​vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het ​vasten​ bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Mat.6:16-18)

Niemand hoeft het te weten. Houd het maar lekker bij jezelf. Zou dit ermee bedoeld zijn? Laat geen mens iets te weten komen over je binnenkamer. Probeer de ander niet over te halen of te imponeren.

Nou ben ik best een tolerante vegetariër. Ik bak geregeld en met liefde een hamburger of iets dergelijks voor man en kinderen. Ik bedoel maar.

Maar toch wil ik je graag overhalen, nou ja goed: uitnodigen, om mee te doen aan de volgende uitdaging. De Church of England roept mensen uit om in de 40dagentijd (ok, die is bijna voorbij, maar het principe geldt natuurlijk ook na Pasen nog!) te vasten op het gebruik van plastic.

Niet omdat ik het zelf zoveel beter weet. Maar omdat ik ook zo’n zondaar ben, omdat mijn PMD-container het volste zit van alle bakken die wij hebben. En omdat als ik de enige ben die het gaat proberen het uiteindelijk niet zoveel uitmaakt. Maar wel met een glanzend gelaat. Wie doet er mee?

(c) Nienke

3 reacties op “Vasten met plastic”

Ik wil het best proberen maar waar krijg je nog je boodschappen in een papieren zak? Of hoe regel ik dat? En waar mag ik boodschappen doen?
Tips van harte welkom.

Jan Willem

minderen is ook al heel wat…en janwillem…ik neem al jaren zelf een boodschappen tas mee…. (maar ben helaas wel een grootverbruiker in plastic)

Reacties zijn gesloten.