Categorieën
2018

Vooroordelen

Al heel lang heb ik Marokkaanse buren. We startten tegelijk in onze woningen. Het contact met hen was meteen goed. Gedurende een aantal jaren maakte ik elk jaar een familiefoto van hen, net vóór hun jaarlijkse vertrek voor vakantie in Marokko. Als buurman Saïd weer eens een keer boodschappen had gekocht waarin varkensvlees was verwerkt, werd er bij ons aangebeld. Houria – de altijd goedlachse buurvrouw – vroeg ons of wij interesse hadden. Dat was bijna altijd het geval. Dat is ook burenhulp. Verschillende vooroordelen die ik had t.a.v. moslims, verdwenen.

Mijn buren zijn Berbers. Zij komen uit Tetouan. We maakten mee dat hun kinderen werden geboren. Bouzra en Iman zitten nu op een middelbare school. Vrij recent dragen de meisjes een hoofddoekje. Billal stopte onlangs met de opleiding voor marechaussee. Badr heeft nu geen werk en trouwde enige maanden geleden.

De vastenperiode voor moslims – De Ramadan – duurt dit jaar van 16 mei tot 14 juni. Bewondering en respect voor hen groeien bij mij, vooral tijdens de Ramadan. Niet eten, niet drinken en geen seks tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vorig jaar was het was bloedheet.

Begin januari had ik een gesprek met Badr. Dat ging o.a. over de Islam en ook over het christendom en de natuur. Ik vroeg hem wat zijn droom was voor dit jaar. “Mijn droom is dat ik Allah tevreden mag stellen”, zei hij resoluut. Dit antwoord  had ik echt niet verwacht van een 23 jarige knul. Heel serieus legde hij mij vervolgens uit toen we het over het geloof hadden, dat volgens de Koran Jezus, Mozes en Abraham ook als belangrijke profeten worden beschouwd.

Badr is – net als ik – vaak onder de indruk van de natuur. “Die prachtige op- en ondergaande zon. Dat alles is zo mooi gemaakt”, zei hij met een glimlach. Maar het was ook deze jonge moslim, die mij behoorlijk verbaasde toen hij uitlegde, dat het in het begin van het boek ‘Genesis’ even goed verkeerd ging.

Tijdens deze 40dagentijd vastten wij door geen toetje te eten. Dat is mij overigens een paar keer niet gelukt. Voor christenen is vasten geen verplicht onderdeel, zoals de 5 opgelegde zuilen die de Islam kent. Die Bijbelse kennis geeft me een gevoel van vrijheid en van ontspanning. Ook van blijdschap, nu ik dit zo op schrijf. Nog even dan is het Pasen!! Hij leeft!

(c) Luut

 

 

Één reactie op “Vooroordelen”

Reacties zijn gesloten.