Categorieën
2021

Aandacht

Elke zaterdag beelden die (zijdelings) raken aan het thema van die week, één van de werken van barmhartigheid. Kijk en beleef mee, wat ervaar jij bij het zien van deze beelden?

Hongerwinter 1944. Honger was ook hier.
Deze foto is al die jaren in mijn gedachten blijven hangen.
Foto door Cas Oorthuys, in “The Family of man”, tentoonstelling 1955.
(c) Inge

Onze honger is onstilbaar. En onze honger lijkt mooi verbeeld in deze foto van Andreas Gursky, met de titel ‘99 cent’ (1999). Met de nadruk op lijkt, want niets is wat het lijkt. Deze Duitse fotograaf maakt vanaf de jaren ‘90 digitaal gemanipuleerde foto’s op giga-formaat (7 m2), voor giga prijzen. In 2006 werd ‘de foto’ op een veiling verkocht voor $2.300.000,00. Zie erin wat je erin ziet. Wat stilt jouw honger en waar geef jij graag je geld aan uit?
(c) Maarten

Halve houtsnip. Pentekening van een boterham met ongelofelijke aandacht en geduld gemaakt. Voor mij een beeld om niet gedachteloos te happen maar te genieten van wat je te eten krijgt. De kunstenaar is Jopie Huisman uit Workum, een selfmade schilder, die de kost verdiende als lompen- en ijzerhandelaar. Hij had een oog voor detail, waarmee hij armoede om hem heen en ook liefde voor zijn omgeving vastlegde. (1974, Jopie Huisman museum Workum)
(c) Judith

Één reactie op “Aandacht”

Mijn gedachten gingen naar Tjalf Sparnaay, hij schildert een gebakken ei zo prachtig. Eten kan zo mooi zijn. Laten we eten met aandacht en dankbaarheid.

Reacties zijn gesloten.