Categorieën
2021

Omzien

Elke zaterdag beelden die (zijdelings) raken aan het thema van die week, één van de werken van barmhartigheid. Kijk en beleef mee, wat ervaar jij bij het zien van deze beelden?

Binnen het hek vluchtelingen gevangen in Detentiecentrum Zeist, waar ze op hun uitzetting moeten wachten.  Er buiten mensen die daartegen protesteren en bloemen in de tralies steken, elke eerste zondag van de maand (nu niet in coronatijd). Ze houden vol. (Foto Opgang 2, 2021, Fred Manschot)

Paasgroeten versturen aan gevangenen in de gevangenissen in ons land. Het lijkt simpel maar je moet het wel doen.
Mensen die gevangen zitten in zichzelf, waandenkbeelden in hun hoofd, opgenomen in een inrichting. Hen bezoeken kan moeilijk zijn.
Laten wij de ‘bezoekers’ steunen.
(c) Judith

De Amerikaan Richard Avedon maakte in de jaren ‘40 van de vorige eeuw naam als a-typisch modefotograaf door niet te fotograferen in de studio, maar dynamisch buiten op locatie. Zijn iets latere portretten worden echter juist gekarakteriseerd door het wegnemen van de context, door op locatie te fotograferen in zijn mobiele studio. Voor de serie ‘Nothing Personal’ portretteert hij in 1960 op deze manier vader en zoon Hickock. Richard (Dick) Eugene Hickock, de zoon, is vermeend psychopaat en wordt in 1965 voor moord ter dood veroordeeld door ophanging. Wat blijft is een krachtig contextloos portret. Voel jij je wel eens intens vrij?
(c) Maarten