Categorieën
2021

Genoeg

Op zoek naar een tekst als basis voor de lectio kwam ik bij Matteüs 6 uit. Voor mij passend omdat het om mijn grondhouding gaat, de manier waarop God wil dat ik tussen de mensen sta, en daar gaat het om, bij de zeven werken van barmhartigheid.

Lees je met mij mee? Matteüs 6: 6-18

Als ik dit lees, en herlees, dan komt dit heel bekende gebed weer in een heel ander licht te staan. Zoals dat bij lectio gaat, zal het elke keer anders zijn, en ook bij iedereen weer anders.

Ik voel me vaak zo klein tegenover het leed dat er is, als ik berichten van onrecht, van honger, van oorlogsmisdaden lees. Die kleine giften, die kleine dingen die ik doe, die ene handtekening onder een petitie, wat betekenen die eigenlijk? Terwijl ik dit las gingen woorden met elkaar in gesprek.

Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben.’

Matteüs 6:11

Alleen wat ik nodig heb. En opeens draaide het zich om. Wat ik heb en wat ik kan. Als dat genoeg is voor mij, dan is dat toch ook genoeg voor anderen? Die kleine dingen, voor jezelf genoeg, en en voor anderen. Doe wat je kunt, dat is genoeg. Het gaat er om hoe je het doet. Het voelde alsof mijn handen beetgepakt werden en weer waarde kregen. Dat zou ik verder kunnen uitleggen, maar daar gaat het juist niet om bij Lectio Divina, het gaat om dat even opgetild voelen, verbonden, zien, waardoor je verder kunt.

(c) Marleen