Categorieën
2021

Kleding

Een zak oude kleding aan de straat of in de kledingcontainer is ook bij ons vanzelfsprekend. Of tweedehands kinderkleding gebruiken en weer doorgeven. Ik probeer niet meer kleding te kopen dan “nodig” is, maar ik wil er liefst ook niet teveel voor te betalen. Maar ik voel ook dat we veel meer kunnen doen. Ik geloof dat onze kledingkeuzes grote gevolgen kunnen hebben, ook wereldwijd.

Jezus roept ons op om naakten te kleden, maar wie bepaalt eigenlijk of je naakt bent? Doe je dat zelf? Of wordt het over je besloten? Of gaat het niet om de kleding, maar meer om elkaar niet in de kou laten staan? En welke rol heeft je geloof hierin? En je kerk? Krijg je een reminder tijdens de collecte? Of zie je het als een dagelijkse opdracht?
Ik vind de 40-dagentijd een fijne tijd om hierover na te denken en te kijken wat je “meer” of “minder” kan doen. Om bewust te worden.

De oproep op de vastenkaart is om een week lang geen nieuwe kleding of luxe-artikelen te kopen. Doen jullie mee?

(c) Renske

4 reacties op “Kleding”

Ja, goed om daar zo mee om te gaan, Renske.
Daarnaast wil ik ook graag kleding kopen die bewust ingekocht is, dus niet zonder meer het goedkoopste. Daarmee bedoel ik dat de arbeiders die bij het maken betrokken waren een eerlijk loon kregen, en dat de fabriek niet de omgeving vervuilt met afvalstoffen van het bleken en verven. De andere kant van het ‘naakten kleden’. Lastig om achter te komen, en een deel er van is aandacht vragen, maar gelukkig lukt dat steeds beter.

Je schrijft een week geen kleding kopen….Ik zou zeggen een jaar… of bijvoorbeeld een jaar geen NIEUWE kleding kopen. Zelf denk ik dat je vooral bewust moet nadenken wat je koopt (zoals Marleen het ook noemt)

Of gaat het niet om de kleding, maar meer om elkaar niet in de kou laten staan?‘ Daarmee maak je wat los. Want zelden kleding kopen, of duurzaam gemaakte, is best passief. Iets nalaten is gemakkelijk dan iets doen. Moeten wij als christenen, als kerk, niet veel meer in actie komen en van ons laten horen om de ongelijke (economische) verhoudingen aan de kaak te stellen?

Ik ben het met Douwe eens. Kleding koop en kocht ik al niet vaak, zeker niet online in C-tijd. Eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame materialen vind ik oom belangrijk. Je kunt al beginnen met een bankrekening bij een bank die die doelen nastreeft.

Reacties zijn gesloten.