Categorieën
2021

Luizenboerderij

We hebben ons terras ingericht zodat we er lekker kunnen zitten én zodat we er mooi groen om ons heen hebben. We geven de vogels natuurlijk eten als er te weinig te vinden is, maar we laten ook zoveel mogelijk planten staan in de loop van de winter. Niet alleen voor de vogels, ook voor de andere beestjes, klein en kleiner. We halen dode stengels pas weg als het nieuwe begint uit te lopen, zodat er overwinterplek is. En zo hebben de mieren een goedlopende luizenboerderij opgezet. Prachtig om te zien. Op de foto zie je trouwens een dependance van die in de venkel en de aalbes. De lieveheersbeestjes komen er ook van genieten. De koninginnenpage legt eitjes in de venkel, en ja, als dank verdwijnt het groen van de venkel, en worden de rupsen langzaamaan steeds dikker. Maar met wat geluk zien we het volgende jaar de vlinder wegvliegen! Een spin legt eitjes en opeens hebben we een hele wolk spinnetjes in de rozemarijn, en genieten we in de herfst van prachtige spinnenwebben. Die spinnetjes vangen trouwens weer muggen weg, en al die insecten zijn ook prima eten voor de vogels. Onderdak en voedsel voor al die vreemde dieren, elk op hun eigen plek in het ecosysteem, van levensbelang voor ons. Maar ja, wat een plezier ook om naar te kijken, het hele jaar door.

En ja… wie is nu eigenlijk de vreemdeling? De mier en de spin, of is de mens de vreemdeling in de wereld van de natuur? En als het om mensen
onderling gaat, helpt het om sommigen als ‘vriend’, anderen als
‘vreemde’ te beschouwen?

(c) Marleen

2 reacties op “Luizenboerderij”

Wow! Hoe alles wonderlijk in elkaar haakt. Zo mooi om te lezen dat je uit een bescheiden tuin al zoveel inspiratie kunt halen, in woorden én beelden.

Prachtig verhaal bij de mooie foto’s Marleen over de levensgemeenschap op jullie balkon. Er is veel mogelijk als je elkaar wat ruimte geeft en niet op de strepen staat om het eigen territorium te verdedigen.
Groeten, Henny

Reacties zijn gesloten.