Categorieën
2021

Mode?

Elke zaterdag beelden die (zijdelings) raken aan het thema van die week, één van de werken van barmhartigheid. Kijk en beleef mee, wat ervaar jij bij het zien van deze beelden?

St. Maarten of St. Martinus was in de middeleeuwen in dienst van het Romeinse leger. Het verhaal gaat dat hij bij een stadspoort vanaf zijn paard een verkleumde bedelaar zag. Met zijn zwaard sneed hij zijn rode soldatenmantel in tweeën en gaf de helft aan de arme man. Later werd hij beschermheilige van de Domkerk in Utrecht.  Elk jaar op 11 november loopt een stoet kinderen met meest zelfgemaakte lampions vanuit de kerk door de binnenstad, gevolgd door een groot lichtend paard met daarop St. Martinus. Zo blijft deze daad van barmhartigheid in herinnering. 

(c) Judith

Een tijdje geleden zag ik de documentaire ‘The Congo Dandies: living in poverty and spending a fortune to look like a million dollars’, ook te zien op Youtube. Ondanks de armoede in Congo doen deze mannen uit Brazzaville er alles aan om er piekfijn bij te lopen.
Ze noemen zich ‘Les Sapeurs’ en kleden zich in kleurrijke pakken van de fijnste stoffen en de duurste materialen. Een stijl die zijn roots al heeft in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Voor een sapeur is mode een religie. Deze foto is van Daniele Tamagni uit de serie ‘Gentlemen of Bacongo’ (2009). Waar ga jij helemaal voor?
(c) Maarten