Categorieën
2021

Levenspad

Nog niet zo lang geleden fietste ik op de Sanatoriumlaan langs dit bord: “Levenspad bereikbaar”. Een prachtige contradictie met het bord ernaast: gesloten voor beide richtingen.

Ik denk dat God nooit zo’n bord zou ophangen… Gesloten… Niet toegankelijk… Onbereikbaar… Verboden… En als Hij dat wel zou doen dan hangt er vast een bord bij: Levenspad bereikbaar.

Toch ervaren veel mensen donkerte of verdriet en pijn in hun leven. Niet alles is oplosbaar, niet alles is blijheid en geluk. Duizenden mensen worstelen dagelijks met negatieve gedachten of nare stemmen in hun hoofd. En hoe krachtig het geloof ook is, depressies, burn-out en psychisch leed komt ook onder christenen voor. Soms zo heftig dat dood de enige oplossing lijkt.

De doden begraven was geen onderdeel van Mattheus’ notities van de gesprekken van Jezus met het volk. Het zevende werk van barmhartigheid is pas later toegevoegd, maar daardoor niet minder belangrijk.

Daar, bij het bord, zie ik dat het levenspad en de dood dichtbij elkaar kunnen liggen. Mijn vrouw is uitvaartondernemer en brengt dit werk van barmhartigheid dagelijks in de praktijk. Maar hoe doe je dat als de dood een ver-van-je-bed-show is? Of als je misschien zelfs wel bang bent voor de dood?

Ik dacht aan het liedje van Diggy Dex – Treur niet om mij. Hoewel het gaat om iemand die dood gaat (ooit), gaat het lied vooral over het leven. Sterker nog het is een ode aan het leven.

En als de klok luidt, bouw dan een mooi feest voor mij
Zo eentje, die door gaat, door gaat voor altijd
Mocht ik heen gaan, ergens, treur dan niet om mij
Maar proost op het leven, en treur niet om mij
Maar proost op het leven, en treur niet om mij
Maar proost op het leven, en treur niet om mij

En als de klok luidt, het tijd is
Ik zing voor de laatste keer
En als ik daar lig, in vrede
Zing deze dan nog een keer

De dood blijkt in dit liedje geen einde te zijn. Ik hoop ook dat donkerte en psychisch leed geen einde hoeft te betekenen. Dat er ondanks de eindeloosheid van nare gedachten, iemand is die tegen je zegt: Levenspad bereikbaar, dwars door alle verboden heen. Is dat geen prachtig “werk van barmhartigheid”? Iemand die tegen je zegt: “Levenspad bereikbaar… en ik loop met je mee!”

(c) Heidi