Categorieën
2021

Omhullen

De naakten kleden? Het is misschien wel de lastigste van de zeven werken van barmhartigheid. Want wanneer kom je in Nederland iemand tegen die onvrijwillig naakt rondloopt? Hoeveel naakten liggen er zomaar midden op straat? De meeste medemensen hebben (gelukkig) de toegang tot kleding. Toch leerde ik in de afgelopen 3 maanden dat je kleden veel meer is dan kleren aantrekken…

Drie maanden geleden werd ik moeder. De geboorte van ons meisje was wonderlijk om mee te maken. Zo kwetsbaar, klein en naakt. Breekbaar en zacht. Direct werd zij gehuld in doeken. En zo werd kleden plotseling meer dan kleren aantrekken. Kleding aandoen werd omhullen. De kleding werd voor ons kleine meisje noodzakelijk om te overleven, werd warmte toevoegen aan haar kwetsbare lijfje. Nooit eerder was ik zo overtuigd van de noodzaak van kleding aantrekken. Ik verdiepte mij in de antroposofische wijze van kleden. Wol, zijde en biologisch katoen werden onderdeel van ons huishouden. Dat klinkt wellicht wat wollig, maar we raakten ervan overtuigd dat ook onze eigen koude zones van ons lichaam een andere soort kleding kon gebruiken. De warmte die dat ons brengt, geeft meer ontspanning en rust. Dat geldt voor ons, maar ook voor het kleine meisje.

Het is bijzonder om te merken dat met haar geboorte een beschermingsdrang is gekomen. Om haar te omhullen, zodat ze altijd warmte zal ervaren. Een ongekende wens om er voor haar te zijn, om klaar te staan op het moment dat zij dat nodig heeft. Om haar tranen te wissen als zij zich pijn heeft gedaan, om in slaap te zingen als de dromen niet willen komen, te luisteren wanneer ze een onbeantwoorde liefde heeft, als ze iemand verliest waar ze zielsveel van houdt….

In dit lied komen al deze aspecten naar voren. Willen helpen als iemand vastloopt. Willen repareren wat stuk is gegaan. Om de ander te geven wat nodig is.

Het begon zo klein en teer, met kleren aantrekken, met haar kleine lijfje omhullen. En waar het zal eindigen is de vraag.

Try to fix you. Niet alleen een mooi motto voor een kersverse moeder, maar een mooi streven naar een betere wereld. Naar elkaar willen omhullen met warmte en liefde. Naar een licht willen zijn in een donkere wereld. Naar elkaar steunen, zodat je op eigen kracht verder kunt gaan. Probeer het maar. Maak een ander heel. En weet je? Kijk maar goed om je heen. Ik ben van overtuigd dat een ander dat bij jou ook zou willen doen. Hoe klein of hoe groot je ook bent. Laten we elkaar omhullen met warmte en heel maken. Want zo brengen we de kleren van God op deze aarde.

(c) Heidi

2 reacties op “Omhullen”

Bij het woord “omhullen” denk ik aan lied 426. God zal je hoeden, Christus je voeden. Alleen al de oe-klank geeft warmte. De oe ook van moeder. Veilig, besloten en toch heeft het lied ook ruimte en perspectief. De Geest geeft zin en zicht.
Je kunt dit lied een ander toezingen, je kunt het ook dichterbij halen en naar jezelf zingen . God zal mij hoeden. Heeft niet ieder mens, ook een groot mens, stukken in zijn leven die behoed en omhuld willen worden.
Heidi, mooi om te lezen hoe jij jouw kindje de warmte geeft die ze nodig heeft.

Wat mooi omschreven Heidi,laten we zo een ieder warmte geven en omhullen.

Reacties zijn gesloten.