Categorieën
2021

Vasten

De 40-dagentijd wordt ook wel vastentijd genoemd.
Het thema van deze week: ‘De hongerigen eten geven’ lijkt daadwerkelijk heel dicht bij de betekenis van  het woord ‘vasten’ te liggen.

De Dikke van Dale schrijft het volgende: Vasten: weinig of niets eten en drinken, m.n. uit godsdienstige overwegingen.

Maar tijdens de 40-dagentijd heeft het begrip ‘vasten’ inmiddels een bredere betekenis gekregen: iedereen die vast heeft daar zijn eigen redenen en eigen manier voor. Door bijvoorbeeld niet te snoepen of geen alcohol te drinken sta je stil bij de overvloed die wij hebben. Sommige mensen kijken geen tv of gebruiken geen social media. Je houdt dan tijd over: om te bidden, na te denken over je geloof of om iets te doen voor een ander.

Vasten is een soort trainen. Net zoals je in de sportschool het jezelf kunstmatig een beetje lastig maakt om zo je spieren te ontwikkelingen en je conditie te verbeteren. Zo is vasten een methode om jezelf geestelijk een beetje onder druk te zetten om zo je spirituele uithoudingsvermogen te vergroten.
Bij vasten gaat het dus niet om spierkracht, maar om wilskracht. Door jezelf iets kleins te ontzeggen train je je vermogens om in het algemeen meer door te zetten en nee te zeggen.

Waarmee ga jij deze week je wilskracht trainen?

Door geen snoep te eten? Door niet ieder moment op je telefoon te kijken om Instagram of Snapchat te checken? Of begin je heel simpel door in plaats van frisdrank water te drinken?

Probeer het maar eens! Succes!

(c) Inge