Categorieën
2021

Vrij denken

Denkende over het project van Kerk in Actie, waaraan ik mee doe, bedacht ik me: Wanneer ben je “gevangen”? Ja, in de cel, als je iets op je kerfstok hebt.

Maar, als je niet in de cel zit, voel je je dan altijd vrij? Ook in deze pandemie? Of voel je je gevangen in je eigen huis? Niet vrij om je leven te leiden zoals je dat deed?

Je kunt ook gevangen zitten in je eigen ideeën, opvattingen. Waarom denk ik eigenlijk zó? Misschien wel een waardevolle vastenactie: daar los van komen. Je niet gevangen vóelen, maar kijken waar er mogelijkheden liggen (in deze tijd van Corona pandemie, bijvoorbeeld). Wat kan er wel?Of: klopt het hoe ik altijd denk? Hoe ziet die ander dat en hoe komt hij daarop?

Kan ik zelf buiten de vaste paden wandelen? Kan ik iemand daarin meenemen, waarvan ik merk dat die ook “vastzit”?
Dat kunnen, moet wel heel bevrijdend zijn……

Een stukje eigen ervaring daarin wil ik hier delen: ik vervang zelf de woorden “ik moet” in “ik mag” of “ik wil”. Een ander voorbeeld: “ik mag dat niet” in “ik hoef dat niet”, of “het is beter (voor mij) om dat niet te doen”.

Deze manier van denken voelt voor mij al als een bevrijding; ik merk dat ik dan zelf de regie houd.

(c) Berna

Één reactie op “Vrij denken”

Ha Berna, mooi, om op deze manier naar ‘gevangen zitten’ te kijken, en dat je daarbij ook ons helpt om het ‘moeten’ open te gooien;
dan wordt het een weg die te gaan is!

Reacties zijn gesloten.