Categorieën
2022

Alles en niets

Gedachteloos wat scrollend door m’n Facebook tijdlijn kom ik dit plaatje van Lief Leven tegen:

Ik zoek naar niets. Daarom vind ik alles.

Het doet me denken aan het Bijbelverhaal van deze week: het zalven van de voeten door Maria. Jezus is samen met zijn leerlingen bij Lazarus, Martha en Maria op bezoek. Hoe lang van te voren zou Maria hebben bedacht om zijn voeten te zalven? Heeft ze die heerlijke olie al klaar gezet voordat hij kwam, of wordt ze ter plekke -vanuit het ‘niets’- aangespoord om op deze manier haar toewijding te uiten?

‘Laat haar’, zegt Jezus als ze zijn voeten balsemt en de andere aanwezigen er naar kijken. Hij laat haar gaan. Hij geeft haar ruimte om haar betrokkenheid te tonen en zich in te zetten, op haar manier, voor de ander. Misschien wel vanuit het niets, vanuit een radeloos niet-weten wat je nog kùnt doen, komt Maria op deze bijzondere zalving. Vanuit het niets alles vinden.

De 40 dagen tijd is een tijd om stap voor stap onze gedachten en gevoelens af te pellen. En ruimte te maken… misschien wel om een spoor van liefde te ontdekken. Sommige mensen vasten en nemen deze tijd genoegen met minder (of dat nu minder koekjes, wijn of minder Facebook is). Toegewijd ruimte maken, om straks vanuit leegte iets te vinden. 

Hoe maak je die ruimte? Ik vind het juist zo heerlijk om me door sociale media te laten inspireren met mooie teksten, verrassende inzichten of mensen met een bijzonder verhaal. En met twee jonge kinderen ervaar ik niet veel tijd om ‘ruimte’ te maken. Maar wellicht dat af en toe een stukje schrijven hier, vanuit zoeken naar niets, ook ruimte geeft. 
Heb jij nog een idee hoe je in deze tijd ruimte kan maken?

-Jorika