Categorieën
2022

Mes en vork

Sinds onze dochter in ons leven is, ziet het tafelritueel er heel anders uit. We zitten niet meer met een bord op schoot op de bank, maar samen aan tafel. Een belangrijk onderdeel van de dag dat er altijd hetzelfde uitziet; Filoe aan het hoofd en wij als ouders aan weerszijden. We beginnen de maaltijd standaard met een lied en het aansluitende ‘eet smakelijk’ is voor Filoe het startschot om aan te vallen.

Steevast geven we haar dan een lepel om mee te eten. Heel onhandig zo’n ding, want zie die lepel maar is in je mond te krijgen, zonder dat al het eten er alweer vanaf is gevallen. Natuurlijk helpen we ook een handje, maar onze eigenwijs wil het liefst alles zelf doen. Meestal is het geduld na twee happen met de lepel op en blijkt het toch gemakkelijker om verder te eten met de handen.

Het gevolg? Eén grote smeerboel. De tafel zit onder de spinazie, de grond rondom de kinderstoel trouwens ook en Filoe zelf? Helemaal groen. Tijdens de maaltijd proberen we in te grijpen, maar Filoe is ons vaak te snel af. Pfff, weer niet gelukt om het enigszins netjes te houden. Het is zo’n gedoe om de boel schoon te maken en elke keer weer met de stoffer en blik onder de tafel door te gaan. Het zou natuurlijk ideaal zijn als elke baby wordt geboren met goede tafelmanieren en direct overweg kan met mes en vork.

Je raadt al wie de meeste lol aan tafel gehad heeft… precies, onze dochter. Want wat is er nou leuker dan onbezonnen ontdekken. Met je ogen, met je handjes en met je mond. En wie zijn wij om dat tegen te houden. Wie is nou eigenlijk wiens voorbeeld? Daarom doen we het deze week op Filoes manier en eten wij met onze handen. Want zo kan het ook. Waarom doen we dat eigenlijk niet (meer)? Want, laten we wel wezen. Het laatste avondmaal werd waarschijnlijk ook niet met bestek genuttigd.

-Nathalie

Één reactie op “Mes en vork”

Reacties zijn gesloten.