Categorieën
2022

Rembrandt

Een televisieprogramma dat ik wel eens kijk, is Project Rembrandt. In de voetsporen van de grote meester zoeken amateurschilders naar hun eigen stijl in de schilderkunst. Rembrandt van Rijn is een voorbeeld voor de leerlingen, met de Nachtwacht als ultiem hoogtepunt.

De Nachtwacht fascineert, en elke keer kan je op het schilderij iets nieuws ontdekken, iets in ander perspectief zien. Daarvoor hoef je niet eens naar het Rijksmuseum: kijk maar eens op deze website.
of nóg gaver: tover je mobiele telefoon om tot een VR-bril. Open het filmpje en beweeg je telefoon om de video rondom te verkennen.

Jan de Jong schrijft in de Groninger kerkbode een vergelijking tussen De Nachtwacht en de Bijbel.
“Kunnen wij, na twee duizend jaar of langer, de Bijbel nog wel lezen en begrijpen zoals de mensen uit de tijd waarin de Bijbel werd geschreven? Lezen wij de Bijbel nu niet in een heel ander licht, net zo als wij de Nachtwacht nu zien in een heel ander licht? “.

Zijn antwoord kort en duidelijk: ja.
Steeds weer opnieuw zijn de oude teksten een voorbeeld van en inspiratie voor hoe we als mens kunnen leven. Iedere keer met een nieuwe blik, een ander perspectief.

Na het wassen van de voeten roept Jezus op om zijn voorbeeld te volgen: “Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief.
Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn. ” (Joh 13: 34-35).

In de voetsporen van de grote meester, allemaal met een eigen stijl, spoor van liefde!
– Jorika