Categorieën
2022

Stromen van liefde

Een bijbeltekst die mij aanspreekt en met mij meegaat is Matteüs 14:14.

“Hij werd met ontferming over hen bewogen.”

Jezus trekt door het land en grote groepen mensen komen naar hem toe. Op een dag hoort hij van de dood van Johannes de Doper. Dit raakt hem diep. Dit moet hij verwerken. Hij zoekt een plek waar hij alleen kan zijn. Maar de mensen komen achter hem aan en: “Hij werd met ontferming bewogen”.

In latere vertalingen staat: “Hij voelde medelijden met hen”. Mijn vertaling zou zijn: “Hij stroomde vol liefde”.

Liefde is niet statisch, liefde is vol beweging. “Met ontferming bewogen” “volstromen”. Woorden van beweging, het jaarthema van de Noorderlichtgemeente zelfs.

Waarom spreekt precies dit zinnetje mij aan? Omdat de situatie zo herkenbaar is. Je bent moe, hebt behoefte aan rust of een beetje afstand en dan wordt er een beroep op je gedaan. Waar kies je voor. Voor jezelf of voor de ander. Wat beweegt jou. Jezus kiest voor de ander. Onvoorwaardelijk en zelfs tot in de dood. Hij offert zich op. Hoever kunnen wij iets daarvan navolgen…

Waar haalt Jezus deze grote Liefde vandaan. Een antwoord staat in Johannes 14. “Ik heb jullie liefgehad zoals de Vader mij heeft liefgehad”. Jezus leeft vanuit de Vader die de bron van liefde is, Liefde zelf.

En wij? Waar vinden wij liefde in de woestijntijden van ons leven, in de woestenij van de wereld? Eigenlijk is er maar één weg: ga op zoek naar de bron, naar dat wat leven geeft. Zoek de manier die het beste bij jou past. Bidden, mediteren, bijbellezen, wandelen, kunst, zingen, muziek, de natuur, mensen om je heen.

Je hart openstellen voor liefde en dan liefde leven.

Ik koester mij in de stromen liefde die ook mijn leven raken.

-Tineke

2 reacties op “Stromen van liefde”

Reacties zijn gesloten.