Categorieën
2023

Als een ster!

In mijn hoofd zingt het nog dagelijks: “Jij bent gemaakt om te stralen als een ster!”

Een paar weken geleden deden ruim tachtig kinderen mee met een musical in één dag, over leiding van de theatergroep de Vliegende Speeldoos. Ook onze oudste zoon en nog een aantal andere bekende kinderen deden mee.

En wauw, ik was onder de indruk. Eigenlijk niet eens zozeer van het resultaat (de opgevoerde musical) maar veel meer nog van het proces dat eraan vooraf ging. Hoe de theatermakers geloofden in de kinderen, dit als uitgangspunt namen en de kinderen van daaruit als vanzelfsprekend mee bewogen. Hun plek innamen, dansten, zongen en volledig aanwezig waren. Alsof de acteurs zonder woorden tegen de kinderen fluisterden “Hé, jij daar! Jij bent gemaakt om te stralen, kom op, doe mee!”.

Telkens als dat liedje door mijn hoofd zingt, denk ik daaraan. Hoop ik, dat ik de ander in mijn leven met diezelfde overtuiging kan benaderen: “Hé jij daar! Je bent gekend, gezien. Doe mee!”

Ach, lang niet altijd lukt dat, heel vaak niet. Heb ik de aandacht niet, neem ik de tijd niet, of vertrouw ik misschien niet eens in het stralen van die ander.

“Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de ander, die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft.”

Emmanuel Levinas

Gelukkig is er ook het weten, het besef dat we als mens hoe dan ook gekend en gezien zijn. Hoe mooi en belangrijk zijn die momenten dat wij als mens elkaar ook echt zien en van daaruit in beweging komen. Te dansen en te zingen. Te stralen, als een ster!

~Myrthe

2 reacties op “Als een ster!”

Reacties zijn gesloten.