Categorieën
2023

Geen ommekeer?

Grondsoortenkaart – WUR

Onder het huis waarin ik woon is een bodem die ik niet ken. Is het zand, klei, veen? Een grondkaart kan me wijzer maken. Diep onder mijn gedachten zit een basis die ik niet zomaar kan kennen. Dat zijn de stille veronderstellingen. Wat ik van kinds af aan meekreeg, onbewust. Over vrouwen en mannen, over mensen uit andere culturen, over geld en geluk.

Ook over God. In die oude basis zit vast een stoere God. ‘In God is geen verandering, geen zweem van ommekeer’, staat ergens in de bijbel. ‘Hij is een rots, een sterke vesting.’ ‘Alles om Hem heen verandert, maar hij zelf verandert niet’, zingt een oud lied. Dat geeft houvast. Maar tegelijk: het is beeldende taal, die ook wat benauwd kan maken. Want als ik verander, en de kerk, en de manier waarop we de bijbel lezen – ben ik dan goed bezig? 

In deze tijd wankelt het beeld van God. Want Jezus zelf wankelt. Deze kwetsbare man die op zijn 33ste om het leven gebracht wordt, daar is niets rotsvasts aan. Met Jezus vallen de stoere beelden van God omver. God lijdt mee met de kwetsbaren, hij is een van de inwisselbare mensen. Een van de slachtoffers van geweld op deze wereld. Hij keert het beeld van God om. Niet de sterke, maar de zwakke, niet de boze, maar degene die de mens aankijkt met een hart van ontferming. 

En dan lees ik door. Hoe in de hele bijbel ook God zich laat kennen als een bewegelijke kloek met kuikens, als een moeder die haar kind de borst geeft, als de Eeuwige die wandelt in de tuin, de Verborgene die toch ook dichtbij is. Hoe Die herkend wordt, aan het meest veranderlijke wat er is, de Wind, de Adem, de Geest.

~Roel

3 reacties op “Geen ommekeer?”

Ja, dat oude kerklied speelt al een paar weken door mijn hoofd. “Ieder woelt hier om verandering en betreurt ze elke dag……” . Verdwenen uit ons liedboek, te vinden op internet.
“Rust mijn ziel uw God is koning”.

Dankjewel. Boeiende visie op de (on)veranderlijke God. Het doet mij denken aan het boekje “Ontvadering” van Frank Koerselman en het gesprek daarover in “de Ongelooflijke” (https://open.spotify.com/episode/4dZip0DdfKRq803RqlfmPk?si=28YjrOCGTX-im_1fU4iFTQ).

Over hoe jouw ervaring met vaderschap onherroepelijk impact heeft op jouw beeld van God (streng/rechtvaardig of zacht/liefhebbend etc). Een interessante visie, die God wellicht ook direct kleiner maakt dan Hij is, aangezien Hij dan enkel in ons denken bestaat. Om verder over te denken….

Reacties zijn gesloten.