Categorieën
2023

Het tijgertje dat geen nee kon zeggen

Tijgertje loopt bedroefd naar de rand van het woud. Voor de zoveelste keer is hij gepest, geslagen en is er KEIHARD om hem gelachen. “Zullen we jou eens flink te grazen nemen?”, hadden ze gevraagd. Kan hij er wat aan doen dattie geen nee kan zeggen? Vanaf zijn allereerste begin is dat al zo geweest. Altijd maar ja knikken en je best doen om anderen te pleasen. Tijgertje voelt aan de buil op zijn kop en denkt aan zijn pap en mam. Die gingen als eerste tijgers in dit woud wonen en wilden voorbeeldig zijn.

Een tijger is geen leeuw, denkt tijgertje. Maar toch moet ik leren ‘nee’ te zeggen of te schudden. Al is het maar een beetje, of af en toe. Hij knikt instemmend bij dit idee. Dan komt hij bij het hoge gras aan de rand van het woud, daar waar de rivier nog snel stroomt en over de rotsen ruist. Wilde bloemen overal en de geluiden van kleine dieren klinken vredig in z’n oren.

“Het is een heel karwei, maar het hoeft niet in een keer.”

“Ik begrijp je volkomen”, zegt de giraf-die-best-veel-weet. Een beetje onhandig spreidt ze haar voorpoten en buigt ze haar nek naar de grond. Terwijl ze tijgertje recht in de ogen kijkt, zegt ze:  “Maar jouw gebrek is goed te verhelpen, ook al kost het wat tijd.” Tijgertje wil van ongeloof met z’n kop schudden, maar ja… Dus knikt hij plechtig.

“Laat de liefde in je hart groeien. Ga wat meer van jezelf houden. Je bent het zeker waard. Het is een heel karwei, maar het hoeft niet in een keer. Je kunt het leren door met een kleine nee te beginnen. De grote NEE komt later dan vanzelf”. De vriendelijke bruine ogen geven tijgertje een knipoog.

Terug in het woud voelt tijgertje aan zijn nek. Het lijkt alsof hij zijn kop al een beetje heen en weer kan schudden. Yes!

– Douwe


Bonusmuziek: Zimmer/ Panama, Wildflowers

2 reacties op “Het tijgertje dat geen nee kon zeggen”

Prachtig Douwe!
Een les voor ieder mens, en inderdaad soms een heel karwei…?, maar we staan er niet alleen voor.

Reacties zijn gesloten.