Categorieën
2023

Hoe je kijkt…

Al jaren draag ik een bril. De laatste jaren dubbelfocus. Zonder bril zie ik wat veraf is vaag en van dichtbij kan ik kleine lettertjes bijna niet lezen. Met bril zie ik alles beter. Ik ben blij met mijn hulpmiddel. Al is niet alles wat ik zie mooi.

Vorige week woensdag: verkiezingen. We kregen een lijst met alle partijen en alle kandidaten in de brievenbus. Wat moet ik willen? Sommige partijen focussen op één onderwerp. Andere formuleren hun doelstellingen zo algemeen, dat ze vaag worden. Want hoe moet je goede huisvesting, zorg, onderwijs, sociaal beleid, economie en milieu in concreet beleid vertalen?  Is er een vari- of dubbelfocusbril voor partijprogramma’s?

Natuurlijk kunnen we door goed te kiezen een steentje bijdragen  aan de leefbaarheid van onze aarde. Dat hoort bij goed rentmeesterschap, al komt die term niet meer voor in de partijprogramma’s. Gemakkelijk is het niet om door al die partijbomen het grote bos van een leefbare wereld te blijven zien.

Maar dichter bij huis is er ook een wereld te winnen. In het omzien naar elkaar, kijken wat de ander nodig heeft. Je naaste liefhebben als jezelf is moeilijk genoeg, maar goed om op te blijven focussen.

~Henny