Categorieën
2023

Kom!

De komende week gaan we op pad met het verhaal van Lazarus. Of nu ja, is het eigenlijk wel het verhaal van Lazarus? Er zijn best veel belangrijke spelers in dit verhaal.

Je vindt het in Johannes 1:1-44.

Het begint met: “Er was iemand ziek, een zekere Lazarus uit Bethanië, in het dorp waar Maria en haar zus Marta woonden”
Maria en Marta laten Jezus roepen: Help! We hebben je nodig! Jezus hield veel van hen, maar bleef toch nog twee dagen waar hij was. Vervolgens vertrekt hij alsnog, met zijn leerlingen. Marta komt hem tegemoet:

Marta zei tegen Jezus: ‘Als U hier was geweest, Heer, zou mijn broer niet gestorven zijn. Maar zelfs nu weet ik dat God U alles zal geven wat U vraagt.’

Johannes 11:21,22

Maria zegt later het zelfde. We riepen je toch? Waarom kwam je niet meteen?
In Jezus trekken een hoop emoties voorbij: bewogenheid, ergernis, … Maar dan staat Hij bij het graf van Lazarus en roept Hij: Kom naar buiten!

Ook dit verhaal in Johannes roept weer van alles op. Ik denk dat je dagen kunt vullen met studies, gedachtewisselingen over dit verhaal. Bij mij haakt “het roepen”. Maria en Marta roepen Jezus, Jezus roept Lazarus. Er zit actie in, maar ook reactie. Het doet me denken aan andere verhalen in de Bijbel waarin geroepen wordt (ik denk aan Samuel, de Psalmen, Job, de vissers bij het meer, …) . Wie roep jij als je hulp nodig hebt? Luistert er dan iemand? Word jij wel eens geroepen? Luister jij dan?

Dat is de vraag om deze week over na te denken, door te praten.
Wie roep jij en wie roept jou?

2 reacties op “Kom!”

En als ik dan roep, wat voor antwoord verwacht ik, en hoe ga ik er mee om als dat anders is dan ik hoop?
Onderaan dit stukje over roepen staat, door het programma toegevoegd: Geef een antwoord. Voor mij voegt dat een extra dimensie toe. Niet alleen aan anderen, ook aan hoe ik me geroepen voel door God.

Reacties zijn gesloten.