Categorieën
2023

Naar het strand

Eind vorige maand stond singer-songwriter Nick Mulvey op het podium van zaal Ronda in Tivoli. Ik was erbij. Toen hij Shores of Mona zong, ging er een wereld voor me open.

Happy is the man who breathes in the morning

Gelijk ben ik bij psalm 1- ‘welzalig de mens’ 1; bij de zaligsprekingen – ‘gelukkig ben je’; bij – ‘alles wat adem heeft’ van psalm 146. Bij Paasmorgen?

Treasured is the shining piece in his hand

Ik voel het direct: dit gaat om een eeuwenoude boodschap, aangereikt op de scheiding van land en zee. Is die boodschap voor mij bedoeld? Ik spits mijn oren.

Three times she called to me

Ken je dit verhaal ook? Het is mij vroeger ingeprent. Samuel werd drie keer geroepen. Hij dacht telkens dat het zijn oude leraar Eli was, maar het was God die een boodschap voor hem had.

Carry your fears to the shores of Mona

Ik ben, net als veel andere kerkgangers, opgevoed met het advies om ‘al je zonden naar de Heer te brengen’, want Jezus neemt het voor je op. En dan opnieuw beginnen, goed leven. Maar stel nou dat mijn angsten mijn grootste zonden zijn?

Now it’s the time to set them free

Laat je angsten vrij, opdat jij kunt leven. Een eeuwenoud inzicht, dat mij en jou wordt aangereikt voor ons leven hier en nu. Maar dat gaat zomaar niet. Je moet ze eerst nog onder ogen zien en ertegen vechten.

She’s a fire bird, she a flame for the truth now

Dan blijkt dit beeldje als een vogel – moeder van de schepping,  als een vuur voor onderweg, een hulp bij je strijd. Pasen en Pinksteren in een moment.

Diepe waarheid in een wondermooie song. Dankjewel Nick, voor deze inspirerende ontmoeting.

~Douwe

Mona (Ynys Môn) is de oude naam voor het eiland Anglesey, bij de noordwest kust van Wales.

Songtekst