Categorieën
2023

Nieuwsgierig

Afgelopen maandag ging ik voor in een uitvaart. Het was druk. Veel gasten waren niet vertrouwd met het geloof. Maar de overledene was een eenvoudig man die zich vol overgave aan zijn levenseinde toevertrouwde. Daarin bracht hij zijn glans op anderen over, zelfs in zijn laatste levensfase. Kunt u de uitvaartdienst eenvoudig houden, was de vraag, maar tegelijk willen we wel een kerkelijke uitvaart. Bewust van de verantwoordelijkheid bereidde ik de uitvaart voort. Als lezing koos ik met de kinderen de lezing van lied 963.

 Alleen de liefde kent jouw stem,
heeft toegang tot jouw naam.
En zij alleen bewaart de zin,
geheim van jouw bestaan.
Toen jij haar riep, droeg ze jou
– haar armen om jou heen –
geduldig, zorgzaam, sterk en trouw,
door heel het leven heen.

Liedboek, Lied 963

Met de liefde wordt ook God bedoeld wat mij deed denken aan psalm 139. ‘Met al mijn wegen zijt Gij vertrouwd. Ontwaak ik dan ben nog bij U.’

En de kinderen kozen voor het lied ‘Door de wind’ van Miss Montreal.

Na afloop wenkte een niet gelovige buurvrouw van één van de kinderen mij. We raakten in gesprek over de dienst. Nieuwsgierig was zij geworden hoe het in de kerk van tegenwoordig aan toe gaat. De dienst was zo anders dan zij zich had voorgesteld. Het wierp een nieuw verstaan op haar blik van God.

Zo word ik zelf ook steeds weer nieuwsgierig  naar hoe anderen de 40 dagen beleven en waar door zij veranderen om er zelf door te veranderen en te stralen. Want samen zijn we verbonden. Nieuwsgierigheid wie die ander is en wat hij of zij beleeft is daar volgens mij een wezenlijk onderdeel van.

~Fia

Één reactie op “Nieuwsgierig”

Mooi Fia. We zijn in een overgang van vooral luisteren en leren, naar ontmoeten en verbinden. Laten we het vooral eenvoudig houden 🙂

Reacties zijn gesloten.