Categorieën
2023

Verander je mee?!

Deze periode van 40 dagen voorafgaand aan Pasen gaan we opnieuw mee in de cyclus van uitkijken naar, bezinnen, verlangen en verwachten. Dit jaar rondom het thema “Verander je mee?!”

Ik vroeg voor de verandering eens aan ChatGPT wat verandering eigenlijk is. De AI vertelt me dat verandering verwijst naar een proces van wijzigen, aanpassen of transformeren van iets naar een andere staat of conditie. Dat er heel veel niveaus van verandering zijn, dat het zowel positief als negatief kan uitwerken. Maar voor mij sprong het meest in het oog, vrij geparafraseerd:
“Verandering is een inherent onderdeel van het leven en kan niet altijd worden vermeden of voorspeld. Je kunt maar beter leren flexibel te zijn en mee te bewegen, wil je gelukkig zijn in je leven”

Ik hou er wel van om na te denken over de vraag waarom we/ik de dingen doen zoals we ze doen. Te proberen hoe het is als dingen anders gaan, als ik zelf andere dingen kan doen. Afwisseling, iets nieuws proberen. En toch doe ik het ook erg goed op routine, regelmaat, het herkenbare.
Het thema “Verander je mee?” roept dan ook verschillende dingen op.
– Weerstand (Waarom moet ik veranderen? Met wie zou ik mee moeten veranderen?)
– Nieuwsgierigheid (Yes! Ik stap in, wat gaan we doen? Doen we het samen!?);
– Onrust (Wat gaat er allemaal gebeuren?  Raak ik mijn houvast kwijt?);
– Verlangen (Alles is mogelijk! Kunnen we het leven mooier/beter/boeiender maken?)
en vul maar in.. Wat roept het thema bij jou op?

De komende 40 dagen gaan we elke week van vrijdag tot vrijdag kauwen op een “Vraag van de Week”, gebaseerd op een Bijbelgedeelte onderweg naar Pasen. Op zondagmorgen in de Noorderlichtgemeente denken we ook met elkaar na over die vraag. Van harte welkom!
Ga je hier mee in gesprek met woord, beeld, gedachten en met elkaar?
Laat het vooral even weten in een reactie!

~Myrthe


Jouw bijdrage rondom de vraag van de week, die op vrijdag wordt geïntroduceerd, is van harte welkom! Mail jouw pakkende, beknopte bijdrage (beeld, muziek, tekst, poëzie, of iets heel anders… ) vooral naar info@40dagentijd.org of naar Myrthe).
Fijn als je meedoet!

6 reacties op “Verander je mee?!”

Veranderen is als stromend water. Levend, schoon, verfrissend.
Dit zegt een mens die in het dagelijks leven de keuze maakt voor houvast en veiligheid.

“Het is al begonnen, merk je het niet?” Ik raak geïnspireerd door deze eerste bijdrage in dit blog. Fijn om 40 dagen mee te mogen reizen.

Ha, wat leuk weer zo op weg! Dit thema roept bij mij in eerste instantie ‘vertrouwen’ op.

Uit de laatste blog van vorig jaar (‘De touwtjes uit handen’): “Je hoeft niet sterk te zijn om vast te houden. De kunst is de kracht te hebben om los te laten.”

Het Engelse woord voor deze periode, Lent, doet me toch altijd denken aan ‘lente’. Nu ontbreekt er nog een letter, maar…we weten dat dit zal veranderen: het wordt steeds weer lente.
De dood heeft niet meer het laatste woord, we gaan op weg naar Pasen!
Houvast én verandering gaan hand in hand.

Met vrienden in gedachten die hopen op een grote verandering in hun leven, roept dit thema ook ‘onzekerheid’ bij me op. Wat als de zo gehoopte verandering uitblijft?

Ja, omgaan met een gewenste verandering die maar niet komt, om wat voor reden dan ook, is heel lastig. Dat vraagt een ingrijpende verandering van hoe je kijkt naar wat je wil, hoe je wil leven. Acceptatie, maar ook zoeken naar nieuwe lijn of of drijfveer.

Reacties zijn gesloten.