Categorieën
2023

Verandermomenten

Momenten van verandering in je leven. Kun jij ze aanwijzen? Wat ging er aan vooraf? Wat volgde erna? Wie was erbij betrokken? De komende weken elke week een Vraag van de Week om over een stukje hiervan na te denken. Terugblikken, kijken naar het nu en vooruitzien naar de toekomst.

Op mijn werk ben ik bezig met het schrijven van een onderzoeksvoorstel. Ik werk als docent-onderzoeker binnen de Master Speltherapie. Wat speltherapie inhoudt kun je hier zien (klik). In ons onderzoek willen we op zoek naar de verandermomenten binnen het therapieproces. Waar zitten die sleutelmomenten? Wat gaat eraan vooraf? Wat is er nodig voor verandering?

Soms is die verandering heel erg ‘pats-boem’. Inééns is het er! Het kwartje valt, de last valt van de schouders, de emotie is eraf. Vaak ook is die verandering gradueel. Gaandeweg leer je omgaan met gevoelens, ontdek je andere gedragingen, deal je met ervaringen van alle dag.

Dat doet me denken aan het lied naar Jesaja 43:18-19

Blijf niet staren op wat vroeger was
Sta niet stil in het verleden
Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen
Het is al begonnen, merk je het niet?

Lied 809, Huub Oosterhuis

Het is al begonnen, de verandering is al gaande. We mogen instappen op de stroom, meebewegen, opletten en uitkijken naar. Het nieuwe is al in ontwikkeling! Merk jij het al?

~Myrthe

3 reacties op “Verandermomenten”

Ja, mooi. Maar het blijft uitkijken, bij wat er veranderd, want in het dagelijks leven komt het in een drukte van gebeurtenissen en ervaringen. Onderscheiding, thema van de dienst vorige zondag, past daar bij. Wat wat wel, wat niet, is de lijn?

Veranderingen die geleidelijk zijn ontstaan beklijven soms wel beter. Je groeit dan in een proces…
Blijven hangen in het verleden is niet goed, maar kán even nodig zijn om verder te kunnen.
Denk dat stilstaan bij God niet altijd achteruitgang is…
Maar heerlijk dat we mogen weten dat in alle verandering God altijd aanwezig is. Ieder mens, iedere levensweg is uniek, en daarin mogen we Hem dichtbij weten.
Het is al begonnen want Hij is al begonnen!

Citaat van Ralph Emerson:
“Wat achter ons ligt
en wat voor ons ligt,
is niets vergeleken met wat
er in ons ligt.”

Ligt daar een kantelpunt naar verandering. De concrete stap die je nu zet.

Reacties zijn gesloten.